Umeå Studentkår
Umeå Studentkår
logo.png

Nyheter

Umeå studentkår

UmeFOOD: Ett studentinitiativ!

UmeFOOD: Ett studentinitiativ!

Idag på CSN-fika klockan 18.00 kommer UmeFOOD också vara med och bjuda på gratis käk som ett ytterligare tillskott in the spirit of “1 day left to CSN!”

Vad är UmeFOOD enligt Fritz?

Det började med att jag flyttade upp till Umeå förra hösten för att studera. Jag går gärna ut och äter lunch ibland för att det är enkelt och tidsbesparande. När jag fick se priserna som restaurangerna höll sig med så tyckte jag att det var lite väl dyrt för min budget.

Äta är livet!

Jag tycker att matpriserna som restauranger på campus håller sig med är anpassade för personer som plockar ut en månadslön snarare än studenter med bidrag och lån som inkomstkälla.

Jag insåg snabbt att det var lätt att äta mellan föreläsningar. Men när skulle jag ha tid att laga maten som jag ville äta under dagen?

Min lösning blev att göra matlådor en gång i veckan för att minska tillagningstiden av mat. Begränsningen av storkok? För liten frys och ensidig kost. Hur löser jag detta?

Matlagning tar tid. Du behöver handla, planera och tillaga maten innan du kan njuta av den.  

Den 6 september genomförde UmeåFOOD en marknadsundersökning på campusområdet. Vårt syfte var att undersöka sambandet mellan bland annat priskänslighet dess korrelation till studenters matvanor. Vi håller just nu på att analysera materialet.

Vilka är UmeåFOOD?

Hjärnmat lagad av studenter, för studenter, när det passar studenter som bäst!
Vi är en grupp entreprenörsdrivna studenter som har satt ut till att lösa ett av campus stora problem, matpriser hos företag som riktar sig mot studenter med begränsad ekonomi. Visst finns det bra och god mat på campus. Dock så verkar inte försäljarna medvetna om att deras konsumenter inte har en lön och/eller lever på besparingar.

Vi vill ge studenterna ett hållbart, lättåtkomligt, nyttigt matalternativ. Vi vill få studenter att hjälpa sig själva genom att delta i bland annat matlagningsgrupper samt att vi i UmeFOOD vill arvodera studenter för att kunna ta oss an större matprojekt.

Känner ni igen dig i någon av våra studenters historier?

  • Du ofta lägger ut onödiga pengar på snabbmat helt enkelt för att du inte planerat vad du ska äta, och nu är du jättehungrig och det finns inga vettiga råvaror i skåpen att laga något av.

  •  Matlådor är också bra att ha i frysen för de där dagarna när man stannar hemma för att plugga hårt och verkligen inte bör prokrastinera med eventuell tidskrävande matlagning och förberedning.

  •  Du slarvar med maten och tappar energin under föreläsningarna, vilket du löser genom att köpa dyra koffeinhaltiga drycker.

  •  Du har en tendens att gå ut och äta när fantasin tryter eller kylskåpet är tomt istället för att storhandla.

  •  Du äter ofta ensidigt och kompenserar detta genom att köpa olika kosttillskott eller dyra juicer.

  •  Du skippar att göra och äta lagad mat för att du inte har tid och/eller lust att styra upp allt med inköp och planering, och blir sedan superhungrig och köper godis eller något annat onyttigt för att få upp energin igen.

  •  Du tänker att du ska ta dig ut till det billiga storköpet och göra en ordentlig veckohandling för att spara pengar, men det blir nästan aldrig av och du shoppar dyra råvaror i närmsta jourbutik istället.

 

Under nollningen vecka 36 genomfördes en välkomstmässa på Universum. Vi hade valt samma dag för att genomföra en marknadsundersökning mot vår huvudsakliga målgrupp: Studenter. Varför vi valde välkomstmässan var att vi trodde att vi skulle nå framförallt nya studenter på Umeå universitet.

Vi i UmeåFOOD vill ge studenter ett Rimligare Matalternativ.

Lika VillkorComment